Special Recognition

IAC Sunset

Project
IAC Sunset

Location
Los Angeles, CA

Award Winner
Rana Creek Design

Project Team

Build: Alexander Ramey, Rana Creek Design
Contract Grow Manager: Marta Kephart, Rana Creek Design
Design: Blake Jopling, Rana Creek Design; Matt Yurus, Rana Creek Design; Brent Jacobsen, Rios Clementi Hale; Sebastian Salvado, Rios Clementi Hale; Naseema Asif, Rios Clementi Hale

Beyond Adornment - IAC's Living Wall in the Arid Urban Environment of Los Angeles

Draping 11,000 plants over an existing six-story building, Rana Creek and Rios Clemente Hale Studios created a living wall to revitalize the IAC Headquarters in Hollywood, CA. Suspended at an angle from the building face, the living wall grows along the structure, transitioning from vertical to horizontal, forming a dramatic canopy at the building entrance.

Seeking to create a new urban ecology, the living wall provides a breath of fresh air for pedestrians on the iconic Sunset Strip, and creates habitat opportunities and other resources for regional birds and pollinators. With an understanding of how essential it was to create meaningful links to the local ecology, the planting design prioritized species native to Southern California which can be found in the hills and canyons of Los Angeles.

Vertical troughs are attached to a white brick façade at their highest point and protrude as much as 14' feet at the second floor, creating a garden awning. The grid structure allows light to stream through, while the lines of the lattice create shade down below.

Located in an area of Los Angeles that was once wetland, the building had regular flooding issues in its subterranean garage. As a result of utilizing this resource for irrigation, zero potable water is used and roughly 100,000 gallons are saved per year.

Judges praised this project for its striking visuals, and prominence in a highly visible setting. They also praised the project for having overcome a variety of technical and environmental challenges in designing this project.

Southside Soapbox

Project
The Southside Soapbox

Location
Chicago, IL

Award Winner
William McDonough + Partners

Project Team

Architect of Record: Karl Heitman, Heitman Architects Inc
Civil Engineers: William Loftus, Spaceco Inc
Contractor: Adam Miller, Summit Design + Build LLC
Design Architect: Roger Schickedantz, William McDonough + Partners
Greenhouse Manufacturer/Installer: Jeff Warschauer, Nexus
Healthy Material Assessments: Jay Bolus, MBDC
Hydroponic Equipment Provider: Patrik Borenius, Green Automation
Landscape Architect: Keith Demchinski, Norris Design
Renewal Energy Consultant: Matt Herman, Buro Happold
Rooftop Greenhouse Operator: Viraj Puri, Gotham Greens
Solar Tree Vendor: Desmond Wheatley, Envision Solar
Structural and MEP Engineer: Arun Garg, KJWW

William McDonough + Partners’ factory design for Method’s South Side Soapbox honors a positive relationship between people and the natural world. Our introduction of Method to Gotham Greens has resulted in a building like a tree or even an orchard. It produces oxygen, absorbs carbon, purifies water, produces food and transforms solar energy. It is wonderful to see businesses collaborating to help people have beautifully clean, healthy places to live, work and even grow food!
— William McDonough, William McDonough + Partners

A Symbol of A Community’s Revival

Method Home's new manufacturing facility, located in the historic Pullman neighborhood on the south side of Chicago, provides a host structure for the Gotham Greens greenhouse on its roof. The first factory to open on the south side in nearly 30 years, the building serves as a symbol of the area's revival, bringing needed jobs to the community.

The building and landscape achieved a LEED Platinum rating for the use of renewable energy, including an on-site wind turbine, management of stormwater, incorporation of sustainably sourced building materials, and contribution to a livable community.

Method and Gotham Greens came together as a result of a joint goal to envision the “factory of the future”. That vision included a large rooftop greenhouse, defining the aesthetic of the building and introducing the concept of a "clean factory." Once a design sketch was proposed, Method found a partner in Gotham Greens, who built and operate the greenhouse.

Gotham Green's 75,000 ft2 rooftop greenhouse was the largest in the world at the time of construction and overlooks a green canopy over the entryway. The urban greenhouse was incorporated with the purpose of creating buildings modeled on natural processes through industrial agriculture. Located in a food desert, Gotham Greens further supports the local community by making regular donations to the Greater Chicago Food Depository.

Judges praised this project’s impressive approach to roof-based agriculture and contextual design. They also spoke highly of the project’s excellent example of living architecture integrated into a larger high-performance building and site.

Mountain Equipment Coop Head Office

Project
Mountain Equipment Coop Head Office

Location
Vancouver, BC

Award Winner
Connect Landscape Architecture

Project Team

Architect: Greg Piccini, Proscenium Architecture & Interiors Inc; Hugh Cochlin, Proscenium Architecture & Interiors Inc
Civil Engineer: Sandy Treagus, Mountain Equipment Co-op
Client/Owner: Ken Larsson, Connect Landscape Architecture, Inc
Commissioning Agent: Stantec
Electrical/Mechanical Engineers: Roland Charneux, Pageau Morel and Associates
Energy Consultant: FVB Energy Inc
Environmental Consultant: Golder Associates, Ltd
General Contractor: Ventana Construction Corporation
Green Building Consultant: Corin Flood, Green Building Consulting & Design
Green Roof Landscape Installation: North by Northwest
Landscape Architect: Peter Tapp, Kerr Wood Liedal
LEED Consultant: Jason Packer, Recollective
Membrane Supplier: Homan Roofing Ltd
Roofing Contractor: Metro Roofing
Structural Engineer: Tanya Luthi, Fast + Epp Structural Engineers
 

The design “completely plays into MEC’s idea that you can have a place with a sense of environment, where you can connect with the context around you.”
— Ron Clay, Proscenium
It includes some wonderful collaborative and social spaces. The project has been tailored to its inhabitants, offering up environmental features as a way to enhance their day-to-day working life. The green roof is not there just to gain a credit, but is a habitable program space for the enjoyment of employees
— SAB Magazine

Excellence In Integrative, Holistic Design

The Mountain Equipment Coop Corporate Headquarters is a 4-story heavy timber building is located on a 101,000 sq.ft. former industrial site, and a highly visible example of a high performance building and landscape:  passive energy, water management, and both interior and exterior amenity for occupants. The landscape and architectural design create a head office that functions as an extension of one of MEC's core values - "sustainability by design".

Objectives include:

  1. Celebration of Rain Water - Located on the original China Creek, the project “daylights” and passively treats stormwater. The ‘blue roof’ captures rainwater for irrigation and non-potable building use. Stormwater is filtered and managed through a series of rain gardens and native water wise plantings. A vertical wall displays rain water falling from the roof to an at grade rain water feature.
  2. Activating the Outdoors - The site is accessibile - located adjacent to a rapid transit station and bike route. A large intensive green roof with panoramic views of the north shore offers leisure space, vegetable planters, and fruit trees for employees and clients. An entry plaza encourages social interaction with custom seating and bicycle storage.
  3. Having a Light Footprint - The LEED® Platinum MEC Corporate Headquarters is a prominent example of a high performance building and landscape: passive energy, water management, and both interior and exterior amenity for occupants.

Overall, the landscape supports MEC's vision of creating a forward-thinking workplace that fosters staff health. The plan provides approximately 8,565 sq.ft of intensive/extensive green roof space (27.5% of the 31,000 sq.ft. building footprint). Judges praised the project’s integration of green roof technology into broader systems such as water management and highlighting a great step in local community design leadership.

MEC_Ext-079.jpg