Awards of Excellence 2017

Fenway Farms

Project
Fenway Farms

Location
Boston, MA

Award Winner
Recover Green Roofs

Project Team

Client: Chris Knight, Fenway Park
Maintenance/Irrigation Technician: Richie Harvey, Recover Green Roofs
Membrane Installation/Warranty Fulfillment: Peter Chaffee, Chaffee Industrial Roofing
Project Manager: Mark Winterer, Recover Green Roofs
Turf Consultant: Scott Koesterich, New England Turf Store

The beauty in this design is its simplicity. Our goal was to maximize every inch of space on MLB’s oldest park, so we created a modular raised-bed system using square milk crates that fit into perfect rows. The recycled plastic shells provide structure for attaching farm components and are easy to move away from snowdrift-prone areas after the final harvest. We used responsibly-sourced organic potting soil, fabric liners that promote rapid root growth, and an on-demand smart irrigation system that distributes water directly to each plant’s roots. A turf layer protects the waterproof membrane and provides a durable surface for the farmers at Green City Growers who harvest over 5,000 pounds of organic vegetables annually.
— Mark Winterer, Recover Green Roofs

Inspiring the Sports Community to Celebrate Healthy

Linda Henry, wife of Red-Sox owner, John Henry, wanted to support urban agriculture and provide a healthy-food alternative to the standard hot-dog-and-hamburger fare that Fenway has traditionally offered. 

Gate A is located on the corner of Yawkey Way and Brookline Street, and for 100 years, the backside of the third baseline stadium looked down on Gate A's hot roof and air-handling equipment. On April 13th 2015, Opening Day, fans looked down on a sprawling 5,000-square foot rooftop farm. Peppers, kale, and tomatoes replaced black rubber and grey metal; tens of thousands of onlookers couldn't believe what they saw. It has since become the most popular stop on the Fenway-Park tour, and the Huffington Post ranked it the number one great secret spot in Boston.

In order to prevent the soil from blowing off the roof, we used milk crate-planters lined with fabric pots to hold the soil up on the roof. The milk crate square shape maximizes every inch of limited roof space and provides structural support for irrigation lines, trellising, and low tunnels without penetrating the membrane. Drip emitters distribute water directly to the roots and eliminate runoff. GCG harvested over 4,800lbs in 2015, and Fenway contracted planting of the adjacent roof in 2016.

The mission of this project was to inspire the Red Sox community in Boston, New England and beyond, to celebrate health; individually, inspiring healthy daily choices and together, inspiring us to imagine what is possible to bring about healthier communities. With 2.9 million visitors each year, over 5,000 pounds of fresh food harvested each year, and Michelle Obama taking note: “six years ago, I don't think any of us could have imagined that Fenway Park would have a 5,000-square-foot farm on its rooftop to provide fresh produce for its fans;”. Judges praised the project’s ability to connect green roof technology with new audiences, and exceeding typical expectations for sports and commercial institutions.

Fenway_Farms_By_Recover_4.jpg

Rooftop Wheat Prairie

Project
Rooftop Wheat Prarie

Location
Chicago, IL

Award Winner
Omni Ecosystems

Project Team

General Contractor: Bulley & Andrews
Green Roof Designer, Manufacturer, Installer: Omni Ecosystems
Landscape Architect: Studio Gang Architects
Owners Representative: Daccord LLC
Wheat Farming & Processing: The Roof Crop LLC

The unassuming star of this project was the prolific crop of winter wheat which matured into an edible, harvestable grain. The amber waves created a unique pastoral aesthetic for the client, protected the underlying prairie from wind damage, and tasted delicious when milled into pastry flour and baked into cookies.
— Molly Meyer, Omni Ecosystems
With more than fifty species planted on top of a historic building, our mini prairie functions more as a thriving ecosystem than a green roof, creating food and habitat for birds, butterflies, insects, fungi, and now people.
— Jeanne Gang, Studio Gang
Daccord had the pleasure of working with Omni Ecosystems again on this project, and as with our past experience, they did an excellent job showing responsiveness, quality and most importantly creativity. We congratulate them for this award and a job very well done.
— Len Skiba, Daccord LLC

Chicago’s Amber Waves of Grain

The Chicago Wheat Prairie is a unique, picturesque landscape growing three stories above a bustling Chicago intersection.

The Chicago Wheat Prairie is a complete anomaly in aesthetics and general design. It’s the only rooftop in the city growing amber waves of grain. The golden wheat accented by bright wildflowers offers city dwellers a one-of-a-kind visual splendor. To immerse visitors into the wheat prairie, a room of floor-to-ceiling glass windows was constructed in the middle of the roof, offering incredible views from all angles.

In designing this roof, a team of architects and ecologists sowed a crop of red winter wheat into a 4,700-square-foot, 5-inch rooftop prairie. The grain’s purpose was threefold: creating a singular pastoral aesthetic for the client, one that mirrored the Midwestern landscape; providing wind protection for cover crops and wildflowers also growing in the meadow; and determining the extent to which green roofs could address food security issues in urban landscapes vis-a-vis cereal grain production. The proof-of-concept research conducted at this site resulted in the first-known rooftop wheat harvest, which produced 66 pounds of high-quality whole wheat pastry flour from a hyperlocal source, create employment opportunities along the way, and provided a working model for urban grain production.

With more cities incentivizing green roofs, this project takes important steps in shaping the future of urban landscapes. It lays important groundwork for creating a city where rooftops are no longer passive landscapes but spaces for discovery, productivity and resiliency. Judges praised the project for its interesting mixture of agriculture and ecology.

ROOFTOPWHEATPHOTO2_Credit-HannahHoggattPhotography.jpg

Mountain Equipment Coop Head Office

Project
Mountain Equipment Coop Head Office

Location
Vancouver, BC

Award Winner
Connect Landscape Architecture

Project Team

Architect: Greg Piccini, Proscenium Architecture & Interiors Inc; Hugh Cochlin, Proscenium Architecture & Interiors Inc
Civil Engineer: Sandy Treagus, Mountain Equipment Co-op
Client/Owner: Ken Larsson, Connect Landscape Architecture, Inc
Commissioning Agent: Stantec
Electrical/Mechanical Engineers: Roland Charneux, Pageau Morel and Associates
Energy Consultant: FVB Energy Inc
Environmental Consultant: Golder Associates, Ltd
General Contractor: Ventana Construction Corporation
Green Building Consultant: Corin Flood, Green Building Consulting & Design
Green Roof Landscape Installation: North by Northwest
Landscape Architect: Peter Tapp, Kerr Wood Liedal
LEED Consultant: Jason Packer, Recollective
Membrane Supplier: Homan Roofing Ltd
Roofing Contractor: Metro Roofing
Structural Engineer: Tanya Luthi, Fast + Epp Structural Engineers
 

The design “completely plays into MEC’s idea that you can have a place with a sense of environment, where you can connect with the context around you.”
— Ron Clay, Proscenium
It includes some wonderful collaborative and social spaces. The project has been tailored to its inhabitants, offering up environmental features as a way to enhance their day-to-day working life. The green roof is not there just to gain a credit, but is a habitable program space for the enjoyment of employees
— SAB Magazine

Excellence In Integrative, Holistic Design

The Mountain Equipment Coop Corporate Headquarters is a 4-story heavy timber building is located on a 101,000 sq.ft. former industrial site, and a highly visible example of a high performance building and landscape:  passive energy, water management, and both interior and exterior amenity for occupants. The landscape and architectural design create a head office that functions as an extension of one of MEC's core values - "sustainability by design".

Objectives include:

  1. Celebration of Rain Water - Located on the original China Creek, the project “daylights” and passively treats stormwater. The ‘blue roof’ captures rainwater for irrigation and non-potable building use. Stormwater is filtered and managed through a series of rain gardens and native water wise plantings. A vertical wall displays rain water falling from the roof to an at grade rain water feature.
  2. Activating the Outdoors - The site is accessibile - located adjacent to a rapid transit station and bike route. A large intensive green roof with panoramic views of the north shore offers leisure space, vegetable planters, and fruit trees for employees and clients. An entry plaza encourages social interaction with custom seating and bicycle storage.
  3. Having a Light Footprint - The LEED® Platinum MEC Corporate Headquarters is a prominent example of a high performance building and landscape: passive energy, water management, and both interior and exterior amenity for occupants.

Overall, the landscape supports MEC's vision of creating a forward-thinking workplace that fosters staff health. The plan provides approximately 8,565 sq.ft of intensive/extensive green roof space (27.5% of the 31,000 sq.ft. building footprint). Judges praised the project’s integration of green roof technology into broader systems such as water management and highlighting a great step in local community design leadership.

MEC_Ext-079.jpg